תחילה, מזל טוב לכל המתחדשות, מקווה שעד פסח המטבח יהיה מוכן.
כשפונים לבניית מטבח אני ממליצה לתכנן זאת כמו כל פרויקט אחר ומשמעותי בחיים, או כמו כל פרויקט ארגוני בארגונים ועסקים שאני מלווה.
נגדיר תחילה כמה דגשים מקצועיים וחיוניים המתאימים לכל טיפוסי האנשים והנשים:
- ייעוד
נבחן:
- מה הסיבה שבשלה אנו מחדשות את המטבח?
- מי יהיו השותפים שלנו בעת השהיה במטבח?
- איזו אוירה אנחנו רוצות במטבח?
- כמה זמן ביום אנו מתעתדות לשהות במטבח?
- כמה זמן בערב שבת ובערב חגים?
נשים מספרות לי – ובמקביל לקוחות-מנהלות שמתכננות פרויקט במוסד שלהן – שהזמן לביצוע גלש הרבה מעבר לתכנון. התוצאה אולי הייתה מרשימה, אבל הדרך לוותה בהרבה עגמת נפש, בלבול ותהייה ואינטריגות ולחצים פנימיים.
מה עושים???
- אסטרטגיה – מהי? היא הסוד לתכנון נכון, משמעותה – תכנון חשיבתי: ציור דמיוני של החלום ועד התוצאה הסופית.
הגדרת הדרך אותה רוצים לעשות על מנת להגיע מקצה לקצה.
'נצייר' לעצמנו מה תכלול הדרך:
- כמה זמן נשהה ללא מטבח תקין?
- כמה תצוגות מטבחים אנחנו מעוניינות לראות ותספקנה לנו כדי להחליט?
- מי ישב ויעזור לנו בבחירה? זיהוי הגורם המתאים בבני המשפחה, מלבד המעצבת.
- מה נאכל(…כן, כן) בתקופה בה לא נוכל לטגן ולו חביתה אחת?
- איך נחלק את היום שלנו בין עיצוב המטבח (נשמע מרשים) לבין ארגון הסביבה וההמולה שסביב?
- ועוד…
- ערכים – לכל אחת מאיתנו ערכים שעליהן אינה מוכנה לוותר. ערכים הם רכיב חשוב בחזון שציירנו לעצמנו, ושהיווה, סביר להניח, חלק מבשורת המטבח בביתכן.
בחני את עצמך:
- איזו אווירה את רוצה במטבח?
- הגדירי מ-1-10 דרגת חשיבות לפינת האוכל במטבח בהגדרה של שולחן משפחתי, לפי צרכי המשפחה ומיקומים.
- שטח פנוי – אוהבת אנשים לידך? חשוב לך להוריש את מורשת הבישול והמטבח לילדים?
לעיתים, דווקא בשל רצון עז של מעצבת הפנים ושלך לניצול החלל ולניצול, את מוצאת את עצמך מוקפת בהרבה אזורי אחסון-ארונות בלע"ז, אבל רצפה???בחרת גרניט יפה דווקא, תזכירי לי מה הוא הי…
– דאגי שיהיה שטח רצפה פנוי לתנועה, החוסך היתקלויות מרגיזות.
- נגישות – חשוב לך שיהיה נגיש לבני הבית הצעירים? מסוגלת לעמוד בזה?:)
- תקציב – האמת שזה נושא לכתבה נפרדת, אך בקצרצרה:
בניית תזרים מתוך ההשקעה/הלוואה שהחלטנו עליה, תכלול בלת"מ=בלתי מתוכנן. לרוב, מוסיפים תקציב של 40% לפחות לעלויות בניה שכלולות. לא חשבתן על זה אולי, אבל אפילו חברת נקיון שתשפשף את דבק המגע שהנגר פרגן בנדיבות.
כדאי להציב את בן הזוג ליד טבלת ההוצאות הכרוכות במטבח ולבקש את עזרתו בבקרה על התזרים שלא ייצא מכלל שליטה.
ועכשיו לחלוקת הטיפוסים שביניכן:
כפי שציינתי, מקצועית, הנ"ל מתאים לכולן.
טיפים ארגוניים בהתאמה אישית יעניקו לכן ערך מוסף:
- לפרקטית – מומלץ לבחון תצוגות המיועדות למוסדות אפילו, שם תמצאי אביזרי אחסון יעילים ומעניינים שישמחו אותך מאד.
הקפידי על מקום נגיש לכל כלי וחומרים שאת משתמשת בהם באופן שוטף.
- ליצירתית – 'תשטפי את העיניים'. תלמדי על המטבחים העדכניים והחכמים הקיימים היום, בקשי לראות כמה שיותר מטבחים בנויים, משום שבתצוגות תתלהבי מאד, הזהרי! הרוב לא מתאים לך, כאשה חרדית וכאם למשפחה ברוכה בלעה"ר. עדיף שתשאלי נשים בעלות נסיון שבנו מטבחים יצירתיים, הן כבר תספרנה לך ממה להימנע ותמלצנה בחום על הדברים היפים שבאמת שווים. שיש מנירוסטה למשל???
- הפדנטית – הקפידי על שטחי אחסון גדולים, זמינים ונוחים.
את לא אוהבת כלוםםםם בחוץ? קרי, על השיש?
מצמרר אותך לחשוב על 'שומים' וששת תלויים על החרסינות?
– ייתכן שכדאי לך להשקיע במשטח שלם – שיש איכותי שעולה על הקיר.
בדקי כמה זמן ביום את פנויה להשקיע בנקיון, ולפי זה תקבעי את סוג החומר ואת הצבע – כהה תופס פחות לכלוך.
- הבשלנית – איזה כיף לך! חגיגה למשפחה! דאגי למזווה גדול, נגיש, שיכיל לך הרבה מקום.
מדיח כלים, אולי לא יהיה מותרות.
סגלי לעצמך טיפים ארגוניים חשובים. כמו: לא להוציא הרבה כלים בבת אחת בשעת הבישול והאפיה, אלא לשטוף את אותם כלים תוך כדי לשימוש חוזר.
לסיכום:
כפי שהורונו חכמינו – ואם שמתן לב, אנחנו מזמרות את המימרה הזו בליל שבת – "סוף מעשה במחשבה תחילה…"
תכנון מקדים כולל כל נקודות וציוני הדרך המשמעותיות, במטרה להגיע אל החג עם מטבח חדש , נוצץ ושימושי בס"ד!